OMÜ'de Söylemden Öte Engelsiz Yaşam Etkinliği

Author: | Date: April 18, 2018

HABER Nehir Güler

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yabancı Diller Yüksekokulu “Söylemden Öte Engelsiz Yaşam” konulu bir etkinlik düzenledi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen ve koordinatörlüğünü Engelli Öğrenci - Akademik Birim Temsilcisi ve Öğrenci Danışmanlık ve Gençlik Ofisi Koordinatörü Nazan Şimşek’in yaptığı etkinliğe Samsun Engelliler Federasyonu Samsun Engelli Kadınlar Derneği ve Atakum İşitme Engelliler Derneği de katkı sağladı.
Engellilik kavramı engelliliği ele alan yaklaşımlar (Medikal Model Sosyal Model Biyopsikososyal Model) yasalarda engelli hakları erişilebilirlik ve toplumsal cinsiyet konularının ele alındığı etkinlikte; engelli kadınların eğitim ve istihdam sorunları engellilik kültürü ön yargılar ve bu ön yargıları değiştirme yöntemleri konuşuldu.
Engelli Kadınlar Derneği Başkanı Selma Gündoğdu engelli kadınların yaptığı el sanatları sergisine ait fotoğrafları ve engelli kadın istihdamına yönelik dernek faaliyetlerini katılımcılarla paylaştı. OMÜ’de bu tür etkinlikleri daha sık görmeyi arzu ettiklerini kaydeden Gündoğdu dernek olarak bu konuda her zaman gereken katılım ve desteği sunmaya hazır olduklarını da vurguladı.

“OMÜ’nün de iş birliğiyle bu etkinliklerin çoğaltılmasını istiyoruz”
Atakum İşitme Engelliler Derneği Başkanı Tugay Kurtgözlü de etkinliğin yapılmasından duydukları memnuniyeti belirterek konuya ilişkin gelişmekte olan duyarlılığa dikkat çekti. Etkinlik boyunca işitme engelli katılımcılara tercümanlık da yapan Kurtgözlü OMÜ’nün de iş birliğiyle bu etkinliklerin çoğaltılmasını ve Samsun’a yayılmasını arzu ettiklerini ifade etti.
Samsun Engelliler Federasyon Başkanı Mehmet Akbulut da yapılan yasal düzenlemelere rağmen hâlâ toplum olarak çok eksiğimiz olduğunu belirterek bunun üstesinden ancak bütün kamu kurumlarının ve bu alanda faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarının çabalarıyla gelinebileceğini dile getirdi. Teknik eğitimden mesleki eğitimlere birçok sertifika kursu düzenlediklerini de belirten Akbulut kendisinin işaret dili eğitmeni olduğunu ve bu konuda Federasyon bünyesinde ve OMÜ’de eğitimler verdiklerine dikkat çekti.

“Engelli hakları insan hakları temelinde ele alınmalıdır”
Etkinliğin Koordinatörü Nazan Şimşek ise etkinliğin Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesinde yapılmasının özellikle anlamlı olduğunu ifade ederek “Üniversitemizde kayıtlı 107 engelli öğrenci ve 45 engelli personelimiz bulunuyor. Hazırlık sınıflarında engelli öğrencilerin tespiti ve bu öğrencilerin bilinçlendirilmesi çok önemli. Bize gelen öğrencileri haklarına dair bilinçlendirerek ve Üniversitemizin Engelli Öğrenci Birimine yönlendirerek takiplerini yapmak önem arz ediyor. Bu çalışmalar bir lütuf değil yapılması zorunlu bir faaliyettir. Engelli hakları günah-sevap ilişkisiyle ya da merhamet duyguları ile değil insan hakları temelinde ele alınmalıdır.” dedi.

Etkinlikte konuya ilişkin Türkçe ve İngilizce olan yazılı ve elektronik kaynaklar da katılımcılarla paylaşıldı.